My Place On The Web

A murit Steve Jobs, co-fondatorul Apple. RIP!

A murit Steve Jobs, co-fondatorul Apple. RIP!

6 Oct, 2011

A murit Steve Jobs, co-fondator si presedinte al consiliului de administratie al Apple la varsta de 56 ani, dupa o lupta indelunga cu cancerul pancreatic.
“Suntem profund indurerati sa va anuntam ca Steve Jobs a decedat. Stralucirea lui Steve, pasiunea si energia sa au reprezentat sursa a nenumarate inovatii care imbogatesc si imbunatatesc vietile noastre. Lumea este incomensurabil mai buna datorita lui Steve”, arata un comunicat Apple, citat de mashable.com
Desi nu s-a precizat inca motivul oficial al mortii sale, era cunoscut faptul ca Jobs suferea de cancer. El a suferit o interventie chirurgicala pentru cancer pancreatic in 2004, a primit un transplant de ficat in 2009 si si-a luat trei concedii medicale, inainte de a demisiona in luna august.

Apple.com au afisat pe prima pagina poza cu Steve Jobs si anul mortii lui, 2011.
Steve Jobs is dead

Au creat si o pagina dedicata acestuia, http://www.apple.com/stevejobs/

Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being. Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. Steve leaves behind a company that only he could have built, and his spirit will forever be the foundation of Apple.
If you would like to share your thoughts, memories, and condolences, please email rememberingsteve@apple.com

Daca ne uitam putin in trecut, Apple a anuntat demisia presedintelui si fondatorului sau Steve Jobs la sfarsitul lunii august, fara a da mai multe detalii, precizand insa ca demisia lui Steve Jobs are efect imediat si ca acesta va fi inlocuit de Tim Cook, care ocupa functia de director operational al companiei. Intr-o scrisoare transmitea conducerii si “comunitatii” Apple, Jobs transmitea ca doreste sa ramana presedinte al consiliului de administratie.

Despre Steve Jobs
Steve Jobs s-a nascut in SUA, la San Francisco si a fost adoptat de o familie din California. Parintii sai biologici erau prea tineri pentru a-l creste, de aceea l-au dat spre adoptie. Steve a mers la facultate in Portland, Oregon, insa a renuntat dupa un singur semestru. A continuat doar sa mearga sa asculte cursurile la facultate, dormind in camerele colegilor si castigandu-?i existenta adunand sticle. Mai tarziu s-a intors in California si s-a angajat la Atari – companie producatoare de jocuri video – alaturi de prietenul sau, Steve Wozniak.

Steve Jobs a fondat compania Apple in 1976 alaturi de Steve Wozniak si Ronald Wayne si a construit reputatia companiei cu Apple II si calculatoarele Macintosh. Cand compania a inceput sa creasca neasteptat de mult, cei trei tineri au fost nevoiti sa caute ajutorul unui executiv cu experienta. In 1984, Steve Jobs prezenta lumii intregi primul Macintosh, Mac pe scurt, ce a devenit cel mai vandut computer mic cu interfata grafica. El a parasit Apple in 1985 in urma unui conflict cu John Sculley, directorul executiv al companiei in acea perioada. In anul urmator, cu un grup mic de angajati Apple, el a fondat NeXt Computer, care in cele din urma nu a avut un succes notabil. In 1986, Jobs a cumparat divizia de grafica computerizata Lucasfilm si a transformat-o in studioul independent de animatie Pixar, o afacere care i-a adus si mai mult succes financiar, dar si mai multa expunere la public, ca apoi s? se întoarc? ‘acas?’, la Apple.
Un deceniu mai tarziu, el a vandut sistemul de operare NeXt catre Apple si s-a intors in fruntea companiei.

Odata cu introducerea produselor iPod, iTunes, iPhone si iPad, Apple a avut un impact semnificativ asupra industriei. Jobs a fost cel caruia i-a fost atribuit meritul pentru transformarea Apple intr-una dintre cele mai valoroase companii din lume. Luna trecuta, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasa companie din lume, depasind grupul petrolier Exxon Mobil.

In continuare puteti vedea un filmulet cu secvente importante din viata lui Steve Jobs.

In imaginea urmatoare, este Steve Jobs la cateva zile dupa retragerea de la conducerea Apple.
steve jobs dupa retragere

Cateva Date importante din cariera lui Steve Jobs

1971 – Il intalneste pe Steve Wozniak cu care va fonda Apple
1976 – Compania Apple este fondata, e construit primul computer Apple I
1977 – Este lansat Apple II, primul PC cu succes comerciale real
1980 – Apare pe piata Apple III, compania se listeaza
1984 – E lansat Macintosh
1985 – Jobs demisioneaza dupa o cearta cu Sculley. In acelasi an fondeaza Next Inc, companie de soft si hard care avea sa se numeasca Next Computer Inc.
1989 – Compania lui Jobs a lansat PC-ul de 6.500 dolari NeXT Computer, care insa a fost un esec pe piata.
1996 – Apple cumpara cu aproape jumatate de miliard de dolari compania Next Computer.
1997 – Steve Jobs devine CEO si presedinte al Apple
1998 – Jobs incepe relansarea Apple. E scoasa pe piata noua gama de desktop-uri all-in-one iMac, compania trece pe profit, valoarea actiunilor creste enorm.
2001 – Este lansat primul iPod
2003 – Se lanseaza iTunes Music Store
2004 – Jobs este diagnosticat cu cancer la pancreas, este operat si se intoarce la munca in toamna anului
2007 – Este lansat iPhone-ul
2010 – Jobs este in concediu medical sase luni din cauza problemelor de sanatate
2011 – Jobs intra in concediu medical in ianuarie, insa este prezent pentru discursurile de lansare iPad 2 (in martie) si iCloud (iunie).
2011, 25 iulie – Steve Jobs anunta ca demisioneaza din functia de CEO al Apple, insa ramane presedinte al companiei si e de asteptat sa aiba o influenta extraordinara multi ani de aici inainte.
2011, 4 octombrie: Tim Cook, noul CEO al Apple prezinta iPhone 4S, intr-un eveniment de lansare marcat de lipsa de Steve Jobs.
2011, 5 octombrie: Apple anunta moartea lui Steve Jobs, la varsta de 56 de ani.

Surse: Apple.com & Hotnews.Ro

SCNet Romania

2 comments

  1. zalil /

    D-zeu sa il odihneasca in pace.
    Asta dovedeste ca oricati de multi bani ai avea, cand tre sa parasesti lumea, nu mai conteaza deloc.

  2. BizZu /

    RIP Steve!

Spune-ti parerea despre acest articol ...