My Place On The Web

Declararea CNP-ului NU mai este obligatorie la Recensamantul 2011

Declararea CNP-ului NU mai este obligatorie la Recensamantul 2011

22 Oct, 2011

Persoanele care refuzã sã-si declare codul numeric personal (CNP) la recensãmânt pot fi înregistrate si fãrã acesta si nu riscã absolut nicio sanctiune, a afirmat purtãtorul de cuvânt al Institului National de Statisticã (INS), Vladimir Alexandrescu.
Nimeni nu este obligat sã-si spunã codul numeric personal la recensãmânt dacã dintr-un motiv sau altul nu doreste sã o facã. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuzã sã-l divulge recenzorului nu riscã absolut nicio sanctiune”, a declarat, sâmbãtã, într-o conferintã de presã, Vladimir Alexandrescu.

De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusã o amendã si situatiile “exceptionale” în care se recurge la o astfel de metodã, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.

“Nu am dat nicio amendã pânã acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri”, a declarat purtãtorul de cuvânt al INS.

Reprezentantul institutiei a precizat cã au fost câteva situatii în care recenzorii au gãsit portile curtilor încuiate si câinii liberi de cealaltã parte a gardului, motiv pentru care “nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, însã, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sã revinã “de câte ori va fi nevoie, pânã vor reusi sã discute cu cei de-acolo”.

Alexandrescu a mai spus cã amenzile sunt doar o solutie “ultimativã” la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a rãspunde chetionarelor recenzorilor.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensãmântului în primele douã zile de desfãsurare, respectiv joi si vineri.
Un numãr de 1.372.328 de locuinte si 3.398.433 de persoane au fost înregistrate în primele douã zile ale recensãmântului, conform unei informãri a Institutului National de Statisticã (INS).
Conform oficialilor INS, recensãmântul a decurs cel mai bine în Covasna, unde în doar douã zile au fost înregistrate datele din 20,56 la sutã dintre locuintele care potrivit estimãrilor ar trebui sã existe în judet.

Pe urmãtoarele locuri în clasamentul pe judete se situeazã Bistrita Nãsãud, cu 18,89 la sutã dintre locuinte înregistrate în douã zile, Buzãu, cu 18,85 la sutã, Vâlcea, cu 18,73 la sutã si Bihor, cu 18,44 la sutã.

Reprezentantii PSD au cerut în mod repetat populatiei sã nu-si divulge codul numeric personal cu ocazia recensãmântului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgicã Severin, partidul si-a acuzat adversarii de la PDL cã, prin solicitarea “ilegalã” a CNP, ar urmãri sã-si facã o bazã de date pentru a frauda alegerile.

Severin a afirmat cã CNP-ul poate fi solicitat doar de cãtre autoritãtile abilitate si în niciun caz de cãtre recenzori, care comit o ilegalitate dacã pun întrebãri legate de acesta.

Recensãmântul populatiei si locuintelor a început joi si se va desfãsura pânã în 31 octombrie, iar primele date vor fi fãcute publice cel târziu la sfârsitul lunii ianuarie 2012.

Surse: Mediafax.ro & Realitatea.net

SCNet Romania

3 comments

  1. Pana la urma a iesit o porcarie cu recensamantul si sunt oameni care nu au fost recenzati, sau care au fost recenzati prost, nu stiu care a fi efectul real

    • BizZu /

      e una din multele porcarii care se intampla pe la noi 😛 .. nu stiu ce rezultate concludente pot fi . da in fine … or fi niste rezultate ..

  2. Mai bine asa..

Spune-ti parerea despre acest articol ...