My Place On The Web

Recensamantul 2011. Ce trebuie sa stii. La ce intrebari trebuie sa raspunzi.

Recensamantul 2011. Ce trebuie sa stii. La ce intrebari trebuie sa raspunzi.

21 Oct, 2011

De joi, 20 Octombrie 2010, s-a da startul recensamantului populatiei si al locuintelor, primul de dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
recensamant 2011
Potrivit HG nr. 922/2011 pentru modificarea HG nr. 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, recensamantul populatiei si al locuintelor se efectueaza pe intreg teritoriu al Romaniei in perioada 20 – 31 octombrie 2011.

Pe perioada recensemantului, cetatenii vor avea la dispozitie urmatoarele numere de telefon pentru informatii suplimentare privind desfasurarea acestuia:
• 021-9201, in reteaua Romtelecom;
• 1741, in reteaua Orange, Vodafone si Cosmote.

Ce trebuie sa stiti despre recenzori
Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a precizat, recent, ca la colectarea datelor vor participa peste 120 de mii de persoane, care vor fi platite cu 50 de lei pe zi. Acestia vor conveni impreuna cu cetatenii data si ora la care vor putea veni si completa formularele.

Recenzorii vor avea la ei legitimatia si buletinul de identitate, precum si o mapa si o geanta speciala, de culoare albastra.

Cine NU va lua parte la recensamant
“Nu se inregistreaza la recensamant persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice, consulare si comerciale sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si nici membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene – cetateni straini, care la momentul de referinta al recensamantului se afla temporar pe teritoriul tarii”, prevede acelasi act normativ.

Totodata, nu vor fi luate in considerare la efectuarea recensamantului cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare si acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.

Participarea la recensamant este o obligatie
“Primirea recenzorului si dialogul cu acesta este o obligatie, in egala masura legala si civica, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul Romaniei in perioada desfasurarii recensamantului, raspunsurile tin exclusiv de libera declaratie a respondentului, nefiind ceruta prezentarea nici unui document justificativ, cu exceptia actului de identitate necesar inscrierii corecte a codului numeric personal. Raspunsul la toate intrebarile chestionarului trebuie sa fie facut stiind ca toate informatiile ce vor fi oferite beneficiaza de protectia confidentialitatii, garantata prin lege, ca ele nu vor putea fi folosite in nici un alt scop decat cel statistic”, precizeaza sursele oficiale.

Pentru inregistrarea corecta a datelor de identificare a persoanelor, vor putea fi prezentate urmatoarele documente: actul de identitate, certificatul de nastere in cazul minorilor. In acelasi timp, pentru persoanele de alta cetatenie ori fara cetatenie, se pot prezenta documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autoritatile romane care atesta dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei.

In acelasi timp, HG nr. 1.502/2009 modificata de HG nr. 922/2011, prevede ca pot fi folosite si surse indirecte. Astfel, persoanele absente temporar de la domiciliu pot fi inregistrate pe baza informatiilor de la celelalte persoane din locuinta, a informatiilor de la vecini sau de la primarie.

La ce intrebari veti raspunde ???

Pentru recensamant, au fost elaborate o serie de formulare cuprinzand diferite intrebari la care cetatentii vor raspunde in fata recenzorului.

Astfel, trebuie precizat numarul complet al persoanelor din locuinta, inclusiv persoanele prezente, persoanele temporar absente, precum si persoanele plecate pentru o perioada indelungata. In acelasi timp, va fi mentionat si motivul absentei acestora.

Gradul de rudenie, starea civila si numarul copiilor sunt alte intrebari la care persoana intervievata trebuie sa raspunda.

Persoanele care locuiesc impreuna, dar nu sunt casatorite, pot alege sa bifeze casuta privind uniunea consensuala.

Alte intrebari se refera la dificultatile de vedere, auz sau de ingrijire proprie, precum si la cauzele lor.

Locul de munca si domeniul de activitate, studiile efectuate si forma de protectie de care beneficiaza persoanele intervievate in caz de somaj sunt alte intrebari de pe lista recenzorilor.

De asemenea, pe formulare este trecuta mentiunea “persoana este libera sa-si exprime propria optiune, fara nicio constrangere” inainte de intrebari precum: “Carei religii considera persoana ca ii apartine?” sau “Carei etnii considera persoana ca ii apartine?”.

Pentru persoanele plecate in strainatate va fi trecut in formulare, pe langa datele personale precum nume, prenume sau cod numeric personal, si tara in care respectivul este plecat si de cat timp se afla acolo. Referitor la persoanele plecate in strainatate, exista si intrebari legate de locul de munca al acestora, dar si de trimiterea banilor in tara.

Referitor la cladire, trebuie prezentate informatii despre forma de proprietate a imobilului, numarul de camere, dar si numarul de persoane care locuiesc la acea adresa.

Alte intrebari se refera la reabilitarea locuintei, la tamplaria ferestrelor, la instalatia de alimentare cu apa, la detinerea unui closet si modul de incalzire a locuintei.

Refuzul de a furniza personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.000 de lei.

Toate informatiile trebuie sa ramana confidentiale

Potrivit HG nr. 1.502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, recenzorii se identifica prin prezentarea legitimatiei care sa le ateste calitatea.

Recenzorul nu are voie sa solicite alte informatii decat cele care fac obiectul recensamantului si este obligat sa pastreze confidentialitatea datelor declarate de persoane si inscrise in formularele de recensamant. De asemenea, raspunsurile date de respondenti, trebuie inregistrate fara a fi modificate, interpretate sau a li se schimba sensul.

Incalcarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Zece intrebãri si rãspunsuri cheie despre Recensãmânt 2011
Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la Institutul National de Statisticã, rãspunde la zece intrebãri esentiale despre Recensãmânt 2011.

1. Voi fi amendat dacã nu mã gãseste recenzorul acasã?
“Cei care nu sunt in localitate in perioada recensãmântului, vor fi recenzati in locul in care se aflã, inclusiv dacã stau la hoteluri ori pensiuni. Dacã nu ii gãseste recenzorul acolo, se pot prezenta la comisia localã de recensãmânt, din cadrul fiecãrei primãrii”, spune Alexandrescu.

El precizeazã cã nu va fi nimeni amendat dacã nu merge la comisia respectivã si nici dacã nu e gãsit acasã de recenzor.

2. Ce mi se poate intâmpla dacã nu deschid usa recenzorului?
in cazul in care refuzati sã participati la recensãmânt, dar nu ii comunicati acest lucru in mod expres recenzorului, nu vi se va intâmpla nimic. Dacã, insã, ii inchideti acestuia usa in nas sau ii distrugeti formularele, veti fi amendat.

3. Nu sunt o persoanã religioasã. Ce pot rãspunde?
Reprezentantul Institutului National de Statisticã precizeazã cã rãspunsurile privind religia, etnia, limba maternã si eventualele dizabilitãti sunt optionale. O persoanã care nu se considerã religiosã poate spune cã este “atee”, “fãrã religie”, ori, pur si simplu, poate refuza sã rãspundã.

4. “Nu vreau ca preotul sau vecinii sã dea datele mele personale. Cum pot impiedica acest lucru?”
“De la vecini, administrator, preot, invãtãtor etc, se pot prelua doar date minimale. De exemplu, ei pot sã spunã cã in casa cu numãrul X locuieste familia Popescu, alcãtuitã din patru membri. Administratorul mai poate preciza si câte camere are locuinta respectivã. Orice altã informatie nu va fi consemnatã de recenzor, deci in absenta dumneavoastrã strãinii nu pot da informatii despre studiile pe care le aveti, religie, date despre gospodãrie, etc”, precizeazã Vladimir Alexandrescu.

Datele personale pot fi notate de recenzor doar dacã sunt oferite de unul dintre membrii familiei. Singura ocazie de a actualiza registrele oficiale

5. De ce trebuie sã dau CNP-ul?
UPDATE: Declararea CNP-ului NU mai este Obligatorie.
Aceastã informatie este necesarã pentru a se evita dubla inregistrare a unei persoane.

Pe de altã parte, in registrele oficiale numãrul CNP-urilor active este mai mare decât populatia efectivã a României. “Asa se face cã la vot apar pe liste si persoane decedate in urmã cu 15 ani, care nu au fost sterse de la Evidenta Populatiei. Este singura ocazie de a pune ordine in aceste registre”, spune Alexandrescu.

6. Refuz sã rãspund la anumite intrebãri, altele decât cele cu rãspuns optional. Ce mi se poate intâmpla?
Nu puteti fi amendat in cazul in care refuzati sã rãspundeti la anumite intrebãri. “Este important ca oamenii sã inteleagã cã datele acestea sunt foarte importante pentru intreaga societate. Nu sunt intrebãri intâmplãtoare”, aratã Vladimir Alexandrescu.

El explicã, spre exemplu, de ce sunt importante informatiile despre clãdiri. “Nu ne intereseazã dacã ele au fost construite cu sau fãrã autorizatie, ci vrem sã stim exact câte sunt. Când s-a fãcut sectorizarea pentru recensãmânt, am constatat cã existã zeci de mii de clãdiri care nu apar in documente. La fel, sunt multe strãzi noi care nu apar in documentele primãriilor”.

7. Mi-e teamã sã las un strãin in casã. Pot completa datele in altã parte?
Completarea chestionarelor se poate face la usã, pe hol, in sediul administratiei de bloc, in curte, etc. “Singurele conditii sunt existenta unei mese si sã nu plouã”.

8. Ce se intâmplã dacã declar câinele capul gospodãriei?
“Dacã stie sã dea informatii despre dumneavoastrã, declarati-l”, glumeste reprezentantul INS. El precizeazã cã rãspunsurile aberante nu pot fi notate, si cã este important ca toate declaratiile sã fie oneste.

“Capul gospodãriei trebuie sã fie o persoanã adultã, prezentã la discutie si capabilã sã ofere informatii despre membrii familiei”, explicã Alexandrescu.

Adevãrul nu se taxeazã

9. Mi-e teamã sã spun adevãrul. Dacã voi fi taxat ulterior?
Informatiile oferite recenzorului nu se vor intoarce impotriva dumneavoastrã. Reprezentantii Institutului de Sta tisticã si cei ai politiei au spus, in repetate rânduri, cã aceste informatii sunt folosite exclusiv in scop statistic.

“Cine stã in palat nu trebuie sã declare cã stã in douã camere de teama impozitelor, cine stã ilegal nu trebuie sã se ascundã de recenzori”, spune Alexandrescu, precizând cã datele nu ajung la alte institutii, si vor fi ulterior disponibile doar in “agregate”, adicã totaluri care nu permit individualizãri.

10. Vreau ca recenzorul sã vinã dupã ora 20.00. Se poate?
Teoretic, programul recenzorului se incheie la ora 20.00, insã, in cazul in care nu sunteti disponibil decât dupã aceastã orã, nu va fi o problemã. Comunicati- i recenzorului ora la care vã poate gãsi.

SIGURANTA DATELOR

Amenzi pentru recenzorii care fac ilegalitãti

Una dintre temerile celor suspiciosi cu privire la recensãmânt este aceea cã datele vor fi vândute companiilor si folosite in scop publicitar. Recenzorii care incalcã principiul confidentialitãtii si folosesc informatiile adunate in alt scop, riscã amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.

Adeptii teoriilor conspirative se tem cã adunarea datelor personale e un pas inainte spre implantarea cipului biometric. “Astfel de idei, demne de mintile celor ce vãd peste tot conspiratii, existã de la Orwell incoace. Dacã ar fi fost asa, nu era nevoie de recensãmânt, pentru cã datele despre CNP-uri existã deja”, spune reprezentantul INS.

RELEVANTA

Cifre exacte despre fenomenul migratiei.
Acesta este primul recensãmânt organizat dupã integrarea României in Uniunea Europeanã, iar una dintre principalele intrebãri ce-si va gãsi rãspunsul priveste fenomenul migratiei.
“Metodologia internationalã aratã cã cei plecati din tarã mai mult de 12 luni nu mai sunt cetãteni ai tãrii de origine. Avem multi români plecati in strãinãtate. Trebuie sã stim câti sunt acestia”, a spus Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statisticã, in cadrul unei conferinte de presã.

5,7 miliarde de oameni, din 148 de tãri, numãrati deja

Prezent la eveniment, reprezentantul in România al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, Francois Farah, a anuntat cã pânã in prezent 148 de tãri au trecut deja prin recensãmântul populatiei si locuintelor si 5,7 miliarde de oameni au fost deja numãrati.

“România se alãturã astfel tãrilor care organizeazã recensãmântul national. E un recensãmânt unic in România, primul ce se face dupã intrarea in UE. in ultimii ani, INS a lucrat pentru a face demersurile necesare ca acest proces sã fie conform cerintelor UE si sistemului ONU”, a mai spus Francois Farah.

Interviu de 10-45 de minute

Presedintele Institutului National de Statisticã a subliniat importanta onestitãtii la acest recensãmânt si a precizat: “Calitatea lui depinde de claritatea muncii recenzorului, gestionarea activitãtii si cooperarea populatiei”.

Durata interviului va fi de 10-45 de minute, in functie de numãrul de persoane prezente in gospodãrie. Datele finale vor fi cunoscute la 27 de luni de la inceperea procesului si vor fi furnizate cãtre EUROSTAT.

“Calitatea recensãmântului depinde de claritatea muncii recenzorului si de cooperarea populatiei.“
VERGIL VOINEAGU presedinte Institutul National de Statisticã

PRECAUTIE

Dacã vã este teamã cã un impostor va bate la usã si se va da drept recenzor, urmãriti elementele de identificare: legitimatia si geanta cu insemnele recensãmântului
elemente indentificare recenzor

Surse: Avocat.net & evz.ro

Lasand sursele oficiale la o parte …. ce parere aveti de acest recensamant?
Parerea mea e ca ESTE UN ABUZ dar nu prin faptul in sine al recensamantului care mi se pare un lucru ok, ci prin intrebarile care sunt prea prea :) prea multe vor sa stie doar pt un simplu recensamant …

Am gasit un site pe Internet dedicat IMPOTRIVA RECENSAMANTULUI 2011: http://antirecensamant2011.wordpress.com
Astept si parerile voastre …. si daca ati primit sau nu recenzorii, daca ati dat raspunsuri complete, sau nu … si sfaturi pt altii ce sa faca si ce nu :)

SCNet Romania

2 comments

  1. Raluca /

    Eu am primit aseara recenzorul.Nu mi s-au parut asa exagerate intrebarile si a fost rapid.Adica raspunzi cum crezi tu la intrebari.Eu nu am refuzat sa raspund la nici o intrebare.

    • BizZu /

      eu nu cred ca voi dechide usa :) .. am tot citit pe net si am vazut si intrebarile si unele is chiar deplasate :) .. dik .. tre sa zic de cand is impreuna cu logodnica mea? da ce treaba au ei? :)) si alte intrebari prea indecente 😛

Spune-ti parerea despre acest articol ...