My Place On The Web

Sfanta Marie Mare. Sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului.

Sfanta Marie Mare. Sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului.

15 Aug, 2011

Credinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc azi, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori ale ortodocsilor si catolicilor. Acestia praznuiesc ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viata pamânteasca la cer. Sarbatoarea cinsteste moartea si înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. În popor, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeste si Sântamaria sau Uspenia.

Potrivit Sfintei Traditii, cu trei zile înainte de trecerea ei la viata vesnica, Maica Domnului a fost vestita de Arhanghelul Gavriil ca va muri înt-o zi de vineri. Cu acest prilej, Gavriil i-a daruit Maicii Domnului o ramura de finic, ce simbolizeaza biruinta Prea Curatei asupra mortii.

Dupa aflarea vestii, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Maslinilor sa se roage. Când s-a întors acasa, si-a pregatit cele necesare pentru înmormântare, a daruit hainele vaduvelor, dând tuturor binecuvântare si iertare. Apostolii i-au îndeplinit dorinta si-au înmormântat-o în gradina Ghetsimani, veghind timp de trei zile sfântul mormânt.

Dupa trei zile de la înmormântare, Apostolul Toma, care a lipsit de la eveniment, a cerut voie Apostolilor sa-si ia ramas bun de la Maica Domnului. În mormânt însa era doar giulgiul acesteia. Martorii au constatat ca trupul Sfintei Maria a fost ridicat de îngeri la ceruri, alaturi de Fiul Sau, unde se roaga neîncetat pentru noi.

Manastirea Nicula
An de an, la hramul manastirii Nicula din judetul Cluj, sute de mii de pelerini se roaga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, care, spune legenda, a lacrimat în urma cu 300 de ani.

Conform traditiilor bisericesti, în aceasta zi nu se spune “la multi ani!”. Totusi, multi români îsi serbeaza numele cu aceasta ocazie.

Statistici de nume
Peste 2 milioane de români îsi aniverseaza azi, 15 August, onomastica de Sarbatoarea Sfintei Maria Mare. Dintre cei 2.288.271 de români aniversati de Sfânta Marie Mare, 417.875 sunt barbati, iar 1.870.396 sunt femei.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, majoritatea românilor care îsi sarbatoresc onomastica de Sfânta Marie Mare, respectiv 306.137, poarta numele de Marian, alti 108.195 Marin, 3.386 – Marinicã, iar 157 Marinache.

Dintre femeile care îsi sarbatoresc onomastica la aceasta data, 1.397.034 poarta numele de Maria, 273.777 Mariana, 24.987 Marina, 63.524 de femei poarta numele de Mãrioara, 51.540 Marinela, 31.327 de persoane se numesc Mioara, 25.520 Marilena, 2088 Mãriuca si 599 Mariela.

Traditii pentru sanatate de Sfântã Maria Mare

Cele doua saptãmâni (1-14 august) de post, care prefateazã marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, sunt zile de mare pietate însotite de pelerinaje organizate la manastirile ce poarta hramul Precestei.

* Se pastreaza obiceiul ca, în dimineata sarbatorii, femeile sa duca la biserica, pentru a fi binecuvântate si apoi daruite saracilor, apa, miere, struguri, stafide si prune.

* Aceste ofrande au mai multe semnificatii: ele sunt daruite rudelor care au plecat în lumea de dincolo. În acelasi timp, pachetele cu aceste alimente oferite prietenilor sa fie însotite de urari de sanatate trupeasca si de spor în munca lor, pâna la recolta urmatoare.

* Este ultima zi când se mai culeg florile de câmp si plantele de leac. Unele se aseaza la icoane, pentru ca familia sa fie ocrotita de boli si necazuri.

* În schimb, planta numita Palma Maicii Domnului, culeasa în ziua praznicului, are puteri vindecatoare daca planta este preparata sub forma de decoct care se adauga în apa de baie; leacul revigoraza organismul si alunga boli precum reumatismul si frigurile.

* Intervalul dintre cele doua sarbãtori închinate Maicii Domnului, numite în popor Sântamarii (15 august-8 septembrie) este un timp favorabil semanarii grâului.

* Daca în ajunul sarbatorii înfloresc trandafirii, traditia spune ca va fi o toamna lunga, cu vreme calda si cu roade bogate.

* În ziua praznicului, în mediul rural, în vii se angajeaza pândarii, care au misiunea sa apere strugurii timpurii de lacomia musafirilor nepoftiti, inclusiv de pasarile cerului.

* În ziua praznicului, se manânca porumb fiert sau copt pentru a fi mai sanatosi pâna la recolta viitoare.

* Iata un alt obicei pastrat în multe zone ale tarii : înainte de rasaritul soarelui si lasi usa deschisa, pentru ca Maica Domnului st-ti binecuvânteze casa, când trece pe lânga gospodaria ta.

* Din aceasta zi si pâna la 14 noiembrie este un interval norocos pentru nunti.

* În aceasta zi, tinerele necasatorite trebuie sa se roage la icoana Maicii Domnului pentru sanatate, casatorie si pentru a avea copii sanatosi.

Surse: Click.ro, Realitatea.net & Google.ro

Cu toate ca nu ar trebui spus, vreau sa urez tuturor celor care is trag numele din Maria, un sincer La Multi Ani !!!

SCNet Romania

2 comments

  1. Ce poveste deosebita, pacat ca in ziua de azi copii sunt mai interesati de alte ‘povesti’ decat de cele din biblie

    • BizZu /

      trebuie sa incercam sa ii schimbam .. daca la TV numa porcarii vad .. si aia cred k e bine .. :) .. eu as interzice televiziunile astea comerciale :) .. care promoveaza sexul, crimele, violurile .. si tot ce e negativ pe lume :)
      a nu se intelege ca sexul e negativ .. doar ca in modul in care il promoveaza ei … prea pozitiv nu e :)

Spune-ti parerea despre acest articol ...