My Place On The Web

Sfântul Andrei. Obiceiuri si Traditii. Mesaje si Urãri.

Sfântul Andrei. Obiceiuri si Traditii. Mesaje si Urãri.

30 Nov, 2011

Cu ocazia Sfantului Andrei, vreau sa urez tuturor celor care au nume derivate din Andrei, un sincer La Multi Ani!
La Multi Ani de Sfantul Apostol Andrei
 
Cateva cuvinte despre aceasta sarbatoare …
Andrei (d. 30 noiembrie 60, Patras, Grecia) a fost un apostol, frate cu Simon Petru.
Conform Bibliei cei doi frati, Petru si Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situata pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casa în Capernaum (Mc 1,29) si erau de profesie pescari.
 
Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care înseamn? „viteaz”, „barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfântul Apostol Andrei era iudeu.
Evanghelia lui Ioan spune ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele sau Petru la Isus, spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca “cel dintai chemat”. In enumerarile apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este mentionat mereu intre primii patru. Cu toate acestea, nu se numara printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situatii ca cei mai apropiati ai sai (Petru, Iacob ?i Ioan).
 
Sarbatoarea Sfantului Andrei in calendare:
– in calendarul ortodox: 30 noiembrie si 20 iunie (aducerea moa?telor)
– in calendarul romano-catolic: 30 noiembrie si 9 mai (9 mai se s?rb?tors?te doar in Scotia, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfantului Andrei)
– in calendarul lutheran: 30 noiembrie
– in calendarul anglican: 30 noiembrie
 

Obiceiuri si Traditii de Sfantul Andrei

Ziua Sfantului Andrei, marcata pe 30 noiembrie, este una dintre cele mai iubite sarbatori, fiind imbogatita cu traditii populare, cum ar fi pusul graului la incoltit, ungerea ferestrelor cu usturoi ca remediu impotriva strigoilor sau ghicitul ursitului.
   In ajunul sarbatorii, se pune grau la incoltit pe farfurioare, pentru a estima semnele anului viitor. Astfel, in functie de cat de frumos va creste graul pana la Anul Nou, asa vor prospera gospodarii care l-au semanat. Al cui grau va creste mai mare, acela va avea mai mult noroc si sanatate.
   Totodata, se spune ca, in noaptea de Sfantul Andrei, strigoii vor intra in casele oamenilor daca nu sunt opriti prin ungerea ferestrelor si a usilor cu usturoi. In aceasta noapte, fetele si flacaii ‘pazesc usturoiul’ petrecand.
   Alt obicei vestit din aceasta noapte este cel legat de maritis si de visele premonitorii. Fetele nemaritate isi pun pieptanul sau busuioc sub perna ca sa-si viseze ursitul.
Obiceiurile de Sfantul Andrei nu au legatura cu sarbatoarea religioasa, insa ele se pastreaza, fiind reluate an de an.
 

Nume derivate din Sfantul Andrei

Nume de Barbati: Andrei, Andrus, Andreeas, Andreas, Andrias, Andreas, Adi, Andi, Andras, Endre, Andreiu
Nume de Femei: Andreea, Andra, Andrea, Andreia, Andruta, Andrusa, Andrusca, Deea, Deia
 

Mesaje, SMS-uri si Urari cu ocazia Sfantului Andrei

– Azi, de ziua numelui, iti urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iti doresti. La multi ani!
 
– Felicitari cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani Andrei!
 
– Felicitari dragul meu cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani in cantec de clopotei de bucurie!
 
– Cineva acolo sus te iubeste, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult! La multi ani si te iubesc!
 
– Andreea, sa ai parte de dragoste si fericire in viata. Sfantul Andrei e cu tine !
 
– Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si insorite!

– Cu ocazia zilei Sfintisorului tau, iti doresc o ora de liniste, o zi senina, o saptamana de bucurii, o luna de impliniri, un an de prosperitate, un veac de sanatate, fericire si iubire. La multi ani!

– Cu ocazia sarbatoririi numelui, primeste din partea mea un calduros LA MULTI ANI, sa ai parte de multa sanatate, multe realizari si tot ce-ti doresti alaturi de cei dragi.

– Andreea iti urez sa ai o viata senina ca rasaritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iti urez o zi de neuitat si un calduros La Multi Ani!

– Din mici crengute de brad, din flori si din iubire ti-am impletit un La Multi Ani aducator de Fericire! La multi Ani Andrei/Andreea!

– Pe o petala de lalea, La Multi Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

– De ziua numelui tau, iti doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sanatate si sa ti se indeplineasca toate dorintele pe care o sa ti le pui. La multi ani!

– E o zi cand sufletul invinge orice urma de tristete, cand tot ce a fost greu ti se pare usor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Multi Ani!

– La Multi Ani Andreea/Andrei! Asa cum soarele lumineaza pentru toata omenirea, asa si tu luminezi viata mea! Te iubesc!

– La multi ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de impliniri, iar viata sa iti fie o eterna sarbatoare!

– Este doar inca o Sfanta, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La multi ani, iubitule/iubito!

– Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale sa rasara mereu cate-o raza de soare care sa-ti aduca fericire si bucurie. Multa sanatate! La multi ani!

– Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani!

– Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

– Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viata si iti urez un sincer La Multi Ani!

– Iti urez La multi ani, pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Andrei pe care il reprezinti, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara.

– Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zapada, la fel de fericita precum cantecul clopotelului de Craicun si la fel de frumoasa precum o Sarbatorile langa cei dragi.

– La Multi Ani Andrei si sper sa se sparga conducta fericirii pe strada vietii tale!

– La multi ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sanatate si numai bucurii!

– La multi ani! si Sfantul Andrei sa te calauzeasca mereu!

– Se spune ca iubitii sunt ca luna, iar fratii ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fara luna, dar niciodata fara stele, adica fara tine. La multi ani, fratiorule/iubitule!

– Sfantul caruia ii porti numele sa te ocroteasca in fiecare zi. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

– Sfantul caruia ii purtati numele sa va ocroteasca in fiecare zi, sa va aduca liniste si pace si sa nu lase ca speranta sa se stinga din sufletul dumneavoastra. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

– Un cer albastru fara nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viata numai noroc si bucurie! La Multi Ani!

La multi de San’ Andrei,
Fericire si bani grei!
Soarta dulce si aleasa
Fie-ti tot mereu mireasa!

La multi ani, draga Andrei,
Sa fii ferice, preaiubit de zei,
In viata sa te bucuri de izbanzi,
Sa nu platesti, ci sa primesti dobanzi.

La multi, draga Andreea,
De iubire-ncununata fie-ti viata, odiseea,
Brat la brat cu sanatatea, sansa sa te insoteasca,
Sa-ti astearna trandafiri peste calea ta lumeasca.

De ziua ta, Andrei, ma lasa
Sa dau cuvant dorintei ce m-apasa
De a-ti spune ca mi-esti drag si iti doresc
Tot binele din lume si noroc ceresc.

Sa ne traiesti cu numele, Andreea,
In aur viata sa iti scrie epopeea,
Povestea fericirii si-a iubirii,
A-mbelsugarii, sanatatii si-mplinirii.

Am rupt din soare o raza si ti-o daruiesc
Sa-ti lumineze viata-n strai imparatesc,
Sa iti aduca aminte dragul meu Andrei
Ca ai in mana ale sortii chei.

La multi ani, draga Andreea,
Doar bogatii sa iti aduca pe pamant mareea
Timpului, oceanul de secunde
Ce ne-mpresoara cu-ale sale unde.

La multi ani cu sanatate,
Sa iti dea Domnul tot ce doresti,
Zile senine si fericite,
Draga Andrei/Andreea sa ne traiesti.

SCNet Romania

One comment

  1. ce bucurosi erau cativa colegi de-ai mei azi ca au nush ce petrecere.. sarbatorile astea au devenit prilej de baut, mancat numai prostii, desi teoretic e postul Craciunului, dar cine sa tina cont de asta :)

Spune-ti parerea despre acest articol ...