My Place On The Web

Valentine’s Day. Istoric si obiceiuri.

Valentine’s Day. Istoric si obiceiuri.

13 Feb, 2011

Valentine’s Day este Ziua Indrãgostitilor In traditia occidentalã, care se sãrbatoreste pe data de 14 februarie.

Vezi lista cu Mesaje (SMS-uri), Urari si Felicitari de Valentine’s Day (Sfantul Valentin)

Legenda Sfântului Valentin

Odatã era un Impãrat roman al cãrui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptãtor Indârjit si a avut multe rãzboaie. El a vrut o armatã puternicã dar majoritatea bãrbatilor romani nu doreau sã meargã In luptã. Impãratul s-a gândit cã, in locul luptei, bãrbatii preferau sã stea acasã cu sotiile si copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sã nu se mai poatã cãsãtori. Impãratul s-a gândit cã aceastã lege Ii va face pe bãrbati sã meargã la rãzboi si sã lupte ca niste adevãrati soldati.
Valentin, care era un preot crestin, credea cã dreptul oamenilor de a sa cãsãtori era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a cãsãtorit In secret cupluri, cununiile fiind facute In locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de Impãrat.
Intr-un final, Claudiu l-a gãsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plãcut personalitatea lui Valentin, considerand cã este un om tânãr si Intelept. L-a Incurajat sã renunte la crestinism si sã devinã un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost Intemnitat si condamnat la moarte. Pânã In ziua executiei, el a trimis scrisori de adio cãtre prietenii sãi si le-a semnat scriind “Adu-ti aminte de Valentin al tãu.”
Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie In anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfantului Valentin si nu se stie dacã legenda are o baza istorica reala.

Cum se sarbatoreste in lume Ziua Indragostitilor.

Ziua comemoreazã pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al Indrãgostitilor galezi.
In Franta o tarã traditional catolicã, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca In restul tãrilor occidentale.
In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sãrbãtoritã pe o scarã largã, dar multi oameni Isi fac timp pentru a Il petrece Intr-un mod romantic cu partenerul de viatã sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
In Suedia este numitã ziua tuturor inimilor. Nu este o sãrbãtoare oficialã.
In Slovenia un proverb spune cã Sfântul Valentin aduce cheile rãdãcinilor, asa cã pe 14 februarie plantele si florile Incep sã creascã. Ziua Indrãgostitilor a fost sãrbatoritã ca ziua In care Incep lucrãrile In vii si pe câmpuri. Este de asemenea spus ca pãsãrile se cãsãtoresc In aceastã zi. Cu sigurantã, numai de curând este sãrbãtoritã ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

In România, sãrbãtoarea traditionalã pentru iubiti este Dragobete care este sãrbãtorit pe 24 februarie. Este numit dupã un personaj din folclorul românesc care se presupune cã ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gãsit si In cuvântul romanesc dragoste.
România a Inceput sã sãrbãtoreascã si Valentine’s day, desi deja avea prin Dragobete o sãrbãtoare traditionalã. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, institutii. Organizatia nationalisã Noua Dreaptã condamnã sãrbãtorirea Valentine’s day In România ca fiind o activitate superficialã, comercialistã, un kitsch importat din Occident.

In Orientul Mijlociu si Africa
In Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce In Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
In cultura persanã (Iran) S este o zi dedicatã iubirii si are loc pe 29B In calendarul solar jalali. Datã corespunzãtoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sãrbãtoreste In Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n.
In Egipt este o altã zi a iubirii pe data de noi 4, numitã ziua iubirii egiptene.

Pe continentele americane
In Brazilia, ziua Inãmoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sãrbãtoritã pe 12 iunie, când cuplurile Isi dau cadouri cum ar fi: ciocolatã, felicitãri si de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasã ca ziua Inainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul cãsãtoriei, când multe femei singure realizeazã ritualuri populare pentru a gãsi un sot bun sau iubit.
In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sãrbãtoritã In a treia vinere si sâmbãtã din septembrie, datoritã scopurilor comerciale. In aceastã tarã, prietenul secret este o traditie foarte popularã, care presupune desemnarea fiecãrui participant un destinatar a unui cadou secret (asemãnãtor traditiei de Crãciun Mos Crãciun Secret).
In Mexic, ziua iubirii si prieteniei este sãrbãtoritã asemãnãtor ca In Columbia dar picã in altã datã.

In Orientul Indepãrtat
Datoritã unui efort de marketing concentrat, Valentine’s Day a apãrut si In Japonia si Coreea ca o zi In care mai mult femeile si mai putin bãrbatii dãruiesc bomboane, ciocolatã si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sã dãruiascã ciocolatã tuturor colegilor bãrbati.
In Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolatã. Aceasta contrasteazã cu honmei-choko, ciocolata datã persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing sustinut, o zi reciprocã, Ziua albã a apãrut. Pe 14 martie bãrbatii sunt asteptati sã Intoarcã favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Indragostitilor. La Inceput cadoul de retur trebuia sã fie o bezea sau cioco albã, de unde si numele de Ziua albã. Insã acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. In cultura chinezã, existã un omolog al Zilei Indrãgostitilor numitã Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au gãsit In Rai In ziua a saptea a lunei a saptea a calendarului lunar.

Sursa: Wikipedia

Vezi lista cu Mesaje (SMS-uri), Urari si Felicitari de Valentine’s Day (Sfantul Valentin)

SCNet Romania

One comment

  1. Blaze /

    I thank you humbly for sharing your wosidm JJWY

Spune-ti parerea despre acest articol ...