My Place On The Web

Romania trece la ora de vara, Duminica 25 martie

Romania trece la ora de vara, Duminica 25 martie

24 Mar, 2012

Din 25 martie, România va trece la ora oficialã de varã, ceasurile urmând sã fie date înainte cu o orã, ora 3.00 devenind ora 4.00.
Dupã ce ceasurile vor fi date înainte cu o orã, diferenta dintre ora oficialã a României si GMT (Ora globala Mondiala) va fi de trei ore.
Duminicã va fi astfel cea mai scurtã zi din an, având numai 23 de ore.

Cum afecteaza modificarea orei Trenurile?
CFR Cãlãtori informeazã ca 41 de trenuri urmeaza sã înregistreze întârzieri (altele decat cele obisnuite :P), dar trecerea la ora oficialã de varã nu modificã mersul trenurilor în vigoare.
Trenurile de cãlãtori vor pleca din statiile de formare dupã ora oficialã de iarnã pânã în noaptea de 24/25 martie 2012 ora 03.00, care devine ora 04.00. Dupã aceastã orã (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficialã de varã. Trenurile de cãlãtori aflate în circulatie între 03.01 si 04.00 (ora de iarnã), vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili mãsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri. Vor fi afectate de schimbarea de orã un numãr de 43 trenuri InterRegio si 41 trenuri Regio.
Având în vedere cã si în tãrile vecine aceastã trecere se face în aceeasi zi de duminicã, 25 martie 2012, între statiile de frontierã cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupã orariile din mersul de tren în vigoare.

Istoria Orei de Vara
Aceasta conventie a fost aplicatã în România din anul 1979, pentru ca pe perioada lunilor de varã, când soarele rãsare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, sa fie folosita cat mai optim lumina naturala si sa se reduca iluminatul artificial.

În conformitate cu aceasta Conventie a fusurilor orare, ceasurile aratã pentru fiecare punct de pe Pãmânt acelasi minut si aceeasi secundã, diferentele dintre ore fiind date de faptul cã la fiecare 15 grade longitudine apare o orã în plus.

Aceasta numerotare a fusurilor începe de la meridianul 0, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv cãtre est.
Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2. România se aflã în fusul orar 2.

SCNet Romania

3 comments

  1. Restaurante /

    pacat ca eu am aflat tocmai a doua zi, cand m-a sunat seful de dimineata sa ma intrebe ce s-a intamplat de nu am ajuns la munca :))

  2. Denis /

    o sa iesi mai tarziu… ora 6 pe ceas de iarna=ora 7 pe ceas de vara 😐

  3. Acum o sa ies de la scoala mai devreme.. nu se mai intuneca asa repede 😀

Spune-ti parerea despre acest articol ...