My Place On The Web

Trecem la ora de iarna, Duminica 28 Octombrie. Ora 4 devine ora 3.

Trecem la ora de iarna, Duminica 28 Octombrie. Ora 4 devine ora 3.

25 Oct, 2012

Mai avem cateva zile pana Duminicã, 28 octombrie, cand România va trece la ora oficialã de iarnã, astfel ora 04:00 devenind ora 03:00.
Mai castigam o ora in plus de somn :) O yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)
Odata cu trecerea la ora de iarna se va intuneca mai repede, aproximativ in jurul orei 17.00, cand pe unii poate ii va prinde noaptea la job :)

ora de iarna 2012

Ora de iarnã este ora legalã oficialã standard, legatã de conceptul de orã astronomicã, folositã în mod normal în majoritatea tãrilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordicã, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsã între lunile octombrie a unui an si aprilie a anului urmãtor.

Ora de iarnã este numitã astfel prin contrast cu ora de varã, al cãrui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o orã. Odata cu ora de iarna, castigam 1 ora de somn, apropiindu-ne ca si stramosii nostri de ideea de a ne ghida dupa astre. Stramosii erau mult mai flexibili fata de astrele care le guvernau in mare masura viata – soarele si luna.
Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost un neo-zeelandez, George Vernon Hudson, in 1895.
Românii umbla la ceasuri de la sfarsitul anilor ’70, cand s-a semnat o conventie europeana. In anul 1997, printr-o ordonanta de guvern, orarul a fost corelat cu cel care era in tarile din Uniunea Europeana. Potrivit astrologilor, aceasta schimbare ar putea afecta rezultatele astrogramelor personale.

Potrivit astronomilor, ca regulã, ora oficialã de varã este aplicatã între ultima duminicã din luna martie si ultima duminicã din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o orã, iar 31 octombrie – având 25 de ore – va fi cea mai lungã zi a anului.

Pentru urmatorii 4 ani – trecere la ora de vara si la ora de iarna:
2013 – 31 martie / 27 octombrie
2014 – 30 martie / 26 octombrie
2015 – 29 martie / 25 octombrie
2016 – 27 martie / 30 octombrie

SCNet Romania

Spune-ti parerea despre acest articol ...